Denne artikel er en kopi af en artikel, som oprindeligt blev publiceret på windpower.org, men som ikke eksisterer længere. Originalen kan findes i Internet Archive. Artiklen handler om den årlige messe WIND ENERGY DENMARK, som i oktober 2017 blev afholdt i Messecenter Herning.


Som et nyt tiltag i år er der til WIND ENERGY DENMARK oprettet en særlig Science Zone, hvor unge forskere fremlægger deres nyeste forskning. Området er et udstillingsvindue for forskerenes arbejde, men det er også en mulighed for, at de kan møde virksomhederne på tomandshånd.

At forskningsmetoder- og resultater kan være svære at formidle er ingen hemmelig, fordi resultater ofte kommer fra komplekse modeller, analyser og statistik. Ved sessionen ”Talents of tomorrow” fremlagde tre master- og PhD.-studerende deres forskning inden for aerodynamik og aeroelasticitet foran fagfæller og branchen.

Feedback fra virkeligheden

Palle Flydtkjær og Christian Elkjær Høeg, kandidatstuderende fra Aarhus Universitet, er i gang med en afhandling om ”Modelling mooring lines in an aero-hydro floating wind turbine model”, og deres håb er, at de i løbet af dagen på messen kunne få noget praktisk feedback fra vindbranchen, som kan anvendes i deres kandidatafhandling:

”Vi håber på, at vi kan finde ud af, hvor stor relevansen vores projekt har for industrien. Vi vil gerne teste grundlaget for projektet med virkeligheden ude i virksomhederne, og muligvis anvende nye perspektiver fra virksomhederne i vores speciale, fortæller Palle Flydtkjær og Christian Elkjær Høeg.

Bo Tranberg, PhD-studerende ved Aarhus Universitet, er også mødt op for at præsentere sit projekt omhandlende optimering af Europas fremtidige energimarked. Han ser også frem til at få interessante tilbagemeldinger fra vindbranchen:

”Jeg er på WIND ENERGY DENMARK for at reklamere for min forskning og for at få input fra branchen. Det spændende er at se, hvordan min forskning passer med virksomhedernes virkelighed, fortæller Bo Tranberg og uddyber:

”Jeg håber, at min forskning kan munde ud i tættere samarbejde mellem Aarhus Universitet og virksomhederne fra vindindustrien”.

Forskernes forventninger til fremtiden

De tre unge forskere har alle klare forventninger til, at vindbranchen fortsat vil have en stærk fremtid med en ledende position inden for vedvarende energiformer.

Bo Tranberg peger på, at der i Nordeuropa formentlig vil forekomme et bredere energimiks i form af vind, sol og biomasse i fremtiden. Han mener, at vindenergi fortsat vil være den førende vedvarende energiform, fordi vindmøllerne kan producere strøm store dele af døgnet. Derimod har solceller, eksempelvis, en hel naturlig begrænsning på elproduktionen pga. antallet af soltimer i døgnet.

Palle Flydtkjær og Christian Elkjær Høeg er meget klare i deres udmelding om fremtiden for vedvarende energiformer:

”Danmark er Silicon Valley inden for vind, og fordi landet trods alt er så småt, så er det næsten én stor energiklynge. Vindenergi vil helt sikkert spille en stor rolle fremtiden, men vi tror også at de andre vedvarende energiformer er kommet for at blive. Vi får ikke kun det ene, det er både og, sagde Palle Flydtkjær og Christian Elkjær Høeg.